Наложен платеж – какво означава и кога е добра опция
Доставка и изпълнение

Наложен платеж – какво означава и кога е добра опция

Poruchka
13 Април 2023

Един от най-популярните методи на плащане, използван в търговията на дребно днес, е наложен платеж, който позволява на клиентите да плащат в брой и да вземат поръчките си от търговците на дребно. Този метод същес

твува от дълго време и се оказва, че е много ефективен за търговците на дребно за събиране на плащания от клиенти, които искат да спестят пари. Наложен платеж като метод на плащане за стоки първо се наложи в Китай, а в момента е особено разпространен в страни по целия свят, където голяма част от клиентите не могат или не искат да използват банкови или кредитни карти.

Сигурно вече можете да предположите, че плащането за стоки чрез наложен платеж е много популярна алтернатива на дигиталното плащане чрез карти или друг метод и то по целия свят. Прочетете, за да научите повече за значението на наложен платеж, как работи и какви са плюсовете и минусите му.

Наложен платеж – какво представлява

Наложен платеж е вид транзакция, при която получателят плаща за стока в момента на доставката, вместо да използва кредитна, дебитна карта, или друг метод или система за онлайн разплащане.

Наложен платеж

Условията и приетите начини на плащане варират в зависимост от разпоредбите за плащане на договора за покупка. Наложен платеж се нарича също събиране на пари при доставка, тъй като доставката може да позволява плащане в брой, чек или електронно плащане.

Наложен платеж – как работи

Наложеният платеж може да бъде интегриран във всеки бизнес модел като метод на плащане, който позволява на клиента да плаща за артикули след доставката. Продавачът поема отговорност за риска от неплащане и не получава авансово плащане, което му позволява да работи без банкова сметка.

Наложеният платеж може да се осъществи по два начина. Срещу пълно възстановяване на платената сума, търговците на дребно могат да върнат парите на клиента, когато той получи поръчката си.


Или пък търговците могат да наложат малка такса за покриване на таксите плащане с кредитни карти и допълнителните разходи.

Наложен платеж

Наложеният платеж може да се извърши с куриер, при онлайн пазаруване или в магазини за продажба на дребно и ви позволява да поръчате продуктите си и да ги получите до посочен от вас адрес, без да се налага да извършвате предварително плащане.

Наложен платеж – как влияе на търговците

Транзакцията с наложен платеж може да приеме различни форми и може да повлияе на счетоводството на компанията по различни начини. От публичните компании се изисква да използват счетоводния метод на текущо начисляване съгласно общоприетите счетоводни принципи.

Снимка за внимание
При счетоводното отчитане на базата на текущо начисляване, компанията признава приходите в момента на транзакцията и записва плащането във вземания, ако плащането е отложено.


Частните компании могат да използват или текущо начисляване, или касово счетоводство. При касовото счетоводство, компанията трябва да изчака да запише транзакцията като приход, докато не бъде получено плащането.

Наложен платеж

Ако клиентът работи лично с търговец и клиентът прави покупка от леснодостъпен инвентар, плащането се събира в момента на продажбата като форма на наложен платеж. При счетоводния метод на текущо начисляване това води до по-кратък период на вземания и по-висока ефективност.

За по-дългосрочни споразумения за вземания, компаниите могат да настроят доставка с наложен платеж, която позволява на клиента да отложи плащането до момента на доставката.

На определени платформи за поръчки по пощата или чрез фирми за куриерски услуги, например eBay, наложеният платеж може да се използва, за да помогне за минимизиране на риска от измама между купувачи и продавачи. Като цяло опцията с наложения платеж не изисква плащане от купувач, докато той не получи покупката си.

Наложен платеж – ползи и преимущества

За много фирми наложеният платеж улеснява незабавното плащане за стоки и услуги. Това е значително счетоводно предимство, тъй като може значително да съкрати дните за вземания за даден бизнес.

Наложеният платеж обикновено има по-кратки срокове за доставка от стандартното фактуриране. Това е от полза, тъй като посредник изисква от клиента да плати при доставката.

При доставката с този вид разплащане, клиентите имат време да съберат парите, за да направят пълно плащане. Този вид доставка, обаче, увеличава риска клиентът да не планира правилно плащането и покупката да трябва да бъде върната. Върнатите покупки не допринасят за печалбите и могат да доведат до такси за връщане, като и двете са неблагоприятни за търговеца.

За търговците предлагането на опция за плащане с наложен платеж може да повиши доверието на потребителите в нова компания, която все още не е силно разпознаваема. Като цяло, установените компании не желаят да поемат рисковете на този вид доставка и разплащане, като избират планове за дебитни и кредитни плащания.

Наложен платеж или предварително плащане?

Плащането в брой предварително се различава от плащането в брой при доставка, тъй като купувачът плаща за стоката или услугата, преди продуктът или услугата да бъдат доставени или изпратени. Методите за плащане в брой предварително, като например кредит, се използват за елиминиране на кредитния риск или риска от неплащане за продавача.

Продавачът печели от пари в брой предварително, а купувачът рискува да получи забавени или повредени стоки или стоки, които не отговарят на очакванията му. Плащането при доставка, от друга страна, носи предимства както за купувача, така и за продавача.

Наложен платеж

При условията на плащане при доставка, стоките се изпращат преди плащането. При условията на плащане в брой предварително, продавачът изисква от купувача да извърши цялото плащане предварително, за да започне процеса на доставка. Това предпазва продавача от загуба на пари за стоки, изпратени без плащане.

Наложеният платеж е опция за плащане, която има предимства както за купувачите, така и за продавачите. За купувачи без банкови карти, наложеният платеж е удобен начин да закупят нещата, от които се нуждаят.

За продавачите плащането е по-бързо. В крайна сметка, опциите за плащане, които продавачът предоставя, зависят от това колко голям риск продавачът е готов да поеме и от способността му да се справя с усложнения като връщания и забавени плащания.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

poruchka

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето бизнес общество!