Какво е статичен уебсайт?
Ресурси и инструменти

Какво е статичен уебсайт?

Poruchka
18 Април 2023

В началото всеки сайт е бил статичен уебсайт. И по-точно статична html страница, която е била кодирана отделно и изработката е отнемала много време и усилия. А представяте ли си как са били създавани сайтовете с повече страници, след като всяка от тях е трябвало да бъде отделен html файл, без повтарящи се елементи? Определено е било много трудно и времеемко цялостно да се изгради един статичен уебсайт.

Тъй като потребителите започнаха да очакват по-добро представяне от уебайтовете, разработчиците започнаха да търсят по-интуитивни работни процеси. С навлизането на динамичните уебсайтове се появи и възможността за споделяне на повтарящи се части от код на различни страници.

Нещата, които трябва да са последователни в целия сайт, вече могат да бъдат „компоненти“, спестявайки време и усилия на разработчиците. Динамичните сайтове, обаче, добавят повече разходи от страна на сървъра и заявките за съдържание в движение водят до по-дълго време за зареждане.

Тази дилема доведе до появата на нов тип статичен уебсайт, като повече професионалисти в областта се обърнаха към статино изграждане а прости сайтове поради предимствата им в представянето. Днес инструментите и общността около статични сайтове нараснаха значително с нарастването на популярността на Jamstack.

Създаването на статичен уебсайт позволява на професионалистите да стартират проекти бързо и да намерят креативни начини за добавяне на динамично съдържание към предимно статични сайтове. В тази публикация ще разбием какво точно представлява един статичен уебсайт и как да използваме модерни инструменти, за да се възползваме от предимствата на статичните сайтове.

Статичен уебсайт – какво точно представлява

Статичен уебсайт е уебсайт, изграден със страници със статично съдържание или обикновен html, Javascript или CSS код. Това съдържание остава последователно независимо от потребителя или къде се намира потребителят и предлага малко интерактивност.

Тъй като съдържанието, което се обслужва, не зависи от конкретен потребител, съдържанието може да бъде предварително изобразено, което води до по-добро представяне и по-ниски разходи.

Простите статични сайтове са добър вариант за сайтове, в които съдържанието не се променя и актуализира често или когато сайтовете са по-семпли.


По-сложните уебсайтове могат да бъдат допълнени с генератор на статични сайтове (SSG), давайки на професионалистите повече възможности и гъвкавост за техните проекти.

Статичен уебсайт - генератор на статични уебсайтове (SSG) или динамични уебсайтове

Генераторите на статични сайтове позволяват на професионалистите да се възползват от обработващата мощност на статичните сайтове, като същевременно позволяват да се изграждат модерни, ефективни работни процеси за разработчиците.

Вместо да се налага да се създават всяка статична страница поотделно, SSG позволява създаването на компоненти за многократна употреба, които могат да се използват в конкретен проект и да обслужват специфични за страницата html, Javascript и CSS, където е подходящо.

Снимка за внимание
Има много инструменти, свързани със SSG, които позволяват повече персонализиране и динамични изживявания, докато сайтовете остават до голяма степен статични.


Основната разлика между динамичните сайтове и сайтовете, изградени със SSG, е, че динамичните сайтове все още изискват допълнителни двупосочни посещения за всяка заявка на потребител. Със SSG, уебсайтът ще обслужва предварително изобразени статични файлове.

Статичен уебсайт - съдържание и CMS

Пластът съдържание е начинът, по който професионалистите съхраняват и управляват съдържанието за един статичен сайт. Някои разработчици използват колекция от файлове за маркиране. Това, обаче, може да стане много тромавпроцес с течение на времето и при създаването на повече съдържание.

Какво е статичен уебсайт?

Headless CMS може да бъде добър начин за организиране и управление на съдържание, докато все още се възползвате от статичен сайт. Headless CMS предоставя възможност за създаване на организирано хранилище на структурирано съдържание без фронтенд система. Headless CMS също така създава по-добре разпределен работен процес, чрез който редакторите на съдържание могат да променят цялото съдържание, без да е необходимо да включват разработчици в процеса.

Статичен уебсайт – генератори на статични уебсайтове

Генераторите на статични уебсайтове са инструменти, които създават статични HTML уеб страници въз основа на данни и шаблони от инструмента. Когато разработчиците използват генератор на статичен сайт, те се възползват от статичната природа на уебсайта, като същевременно разполагат с инструменти като повтарящи се компоненти и мощни API, които могат да създадат по-модерни работни потоци и изживявания.

Какво е статичен уебсайт?

В тандем с headless CMS, генераторът на статични уебсайтове може да помогне на разработчиците да постигнат баланс между предимствата на статичните сайтове, като същевременно използват модерни работни процеси. Има разнообразна екосистема от SSG, която може да удовлетвори широк спектър от нужди и желания.

Статичен уебсайт – предимства

За да разберем напълно защо разработчиците биха избрали статичен уебсайт пред динамичен, е необходимо да разберем кои са основните им ключови предимства.

Сигурност

Статичните сайтове са по-сигурни от динамичните, тъй като статичните сайтове са предварително изградени файлове, които комуникират с бекенда само когато има промени в съдържанието, вместо при всяка заявка и не изпращат информация до сървъра. Големият обем информация, изпратена до сървъра, и големият обем двупосочни съобщения са често срещана уязвимост за инструменти като Wordpress.

Използването на headless CMS също може да осигури допълнителен защитен слой между бази данни с чувствителна информация и SSG и позволява на потребителите да обединяват данни от съществуващи външни бази данни.

Какво е статичен уебсайт?

Представяне

Статичните сайтове елиминират времето, необходимо за извличане на съдържанието за потребителя при всеки отделен случай, като използват предварително изградени статични файлове. Предварително изградените файлове означават, че е лесно да се създават високоефективни статични сайтове. Статичният уебсайт е най-добрият вариант за разработчици, които искат да поддържат силно SEO.

Изисква по-малко машинни ресурси

Тъй като статичните сайтове се изграждат веднъж и се възстановяват само когато има промени в съдържанието и обслужват HTML и CSS, те не изискват от разработчиците непрекъснато да компилират множество файлове и да посещават базата данни за извличане на съдържание.

Какво е статичен уебсайт?

На потребителите се предлага предварително създадено съдържание, което спестява машинни ресурси и позволява бърза работа.

Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

poruchka

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето бизнес общество!